Rodun erikoisuutena on monimuotoisuuden lisäksi häntä. Pentu voi syntyä pitkähäntäisenä, erimittaisella töpöhännällä varustettuna tai täysin hännättömänä. Göötit ovat yleisesti ottaen hyvin terve rotu eikä se ole PeViSan piirissä minkään asian suhteen. Toki gööttikin voi sairastua tai sillä voi olla jokin perinnölliseksi luokiteltu sairaus kuten viime aikona esiin tullut, vielä koodinimellä J175 kulkeva PRA-tyyppinen silmäsairaus. Onneksi tämän gööttien oman pra:n luonne näyttäisi olevan sellainen, että se ei suuremmin koiran elämää haittaa. Tätä asiaa tutkitaan koko ajan ja uutta tietoa saadaan toivon mukaan mahdollisimman nopeasti.

Länsigöötanmaanpystykorvan rotumääritelmä kertoo tärkeimmät rodun ominaisuudet ja ulkomuotoon liittyvät asiat. Tutustu siihen!  Myös rodun rotujärjestön sivuilta löytyy paljon tietoa ja linkkejä, käyhän vilkaisemassa.

Rotu on helppohoitoinen ja yksi sen tärkeä piirre on sosiaalisuus. Göötit ovat ystävällisiä ja iloisia koiria, jotka soveltuvat niin harrastus- kuin seurakoiriksikin.  Joissakin paikoissa näkee moitittavan rotua herkkähaukkuiseksi, mutta minun mielestäni tämä on enemmänkin kasvatuksellinen ongelma kuin rodun ominaisuus. Aktiivisena, älykkäänä ja toimeliaana koirana göötti vaatii määrätietoisen ja johdonmukaisen kasvatuksen.